Groepsopstellingen

Een familie-opstelling, wat is dat?

Met een familie-opstelling krijg je inzicht in de invloed die familiegebeurtenissen hebben (gehad) op bepaalde aspecten in jouw leven. Familie-opstellingen laten zien waar er blokkades zijn ontstaan die hebben gezorgd voor verstoorde relaties, en hoe dit invloed heeft gehad op jouw functioneren en zijn.

Jouw familie van herkomst heeft vaak veel meer invloed op je dan je denkt of dan je zou willen. Ingrijpende gebeurtenissen hebben generaties lang invloed, zonder dat we dit beseffen.

De inzichten die je krijgt zijn niet zozeer ‘rationele’ als wel ‘doorvoelde’ inzichten. Dit zorgt ervoor dat je nadien gemakkelijk kunt toepassen wat het inzicht je heeft gebracht. Het gebeurt min of meer vanzelf.  Ik hoor vaak mensen achteraf zeggen: ‘Ik had het eerst niet eens zo in de gaten, maar ik merk dat ik sinds de opstelling…….  (veel meer rust in mijn hoofd heb,  veel minder ruzies heb met mijn vriend, mij niet meer zo erger aan…, niet meer bang ben voor…, zelfverzekerder ben, weer goed slaap, mijn eetlust terug is, etc.)

Groepsopstellingen

Hoe gaat het is z’n werk?

Hoewel het woord anders doet vermoeden, doe je een familie-opstelling vrijwel altijd zonder dat je eigen familieleden er bij zijn. Je werkt met een groep mensen die jouw familie niet kent.

De opsteller zal eerst samen met jou je vraag zo helder mogelijk maken.

Vervolgens mag jij mensen uitkiezen die jouw familieleden gaan representeren. Daarna ga je deze mensen een plaats geven in de ruimte of zij stappen zelf in de opstelling, dat wijst zich op dat moment.

Vervolgens mag je zelf toekijken in bewuste aanwezigheid. De begeleider, de opsteller, gaat ‘aan het werk’. Hij of zij gaat vragen stellen aan de representanten en deze gaan vertellen wat ze ervaren. Gaandeweg de opstelling wordt duidelijk waar relaties moeizaam waren of zijn en wat er nodig is voor de vraagsteller om antwoord te krijgen op zijn of haar vraag.

Elke opstelling verloopt anders. Het is nooit te voorspellen wat een opstelling brengt, vrijwel altijd is het een verrassing wat er gebeurt. Veelal wordt als reactie gegeven; ‘ik ervaar een enorme rust over me’ of ‘Het is alsof er een last van me af valt’ of  ‘Ik heb voor het eerst echt het gevoel dat ik gezien en gewaardeerd wordt zoals ik ben’.

Tarieven

  • Representanten betalen € 30,-
  • Vraagstellers betalen €127,-

Waar? Snelliuspad 23B te Amersfoort-Zuid.
In de yogaruimte van @Marjolein.

Mijn gevoel voor humor, relativeringsvermogen en mijn eerlijkheid helpen me in mijn werk. “Ik wind er geen doekjes om, ik ga voor kwaliteit en professionaliteit met tact en geduld.”

Anne zegt over mij het volgende:

” Jij hebt mij erg geholpen in mijn eerste jaar als leerkracht.
Ik kwam in een situatie waarbij ik mij letterlijk en figuurlijk tegen de muur gezet voelde.
Wij zijn toen een traject gestart om mij weer sterker te gaan voelen en vooral zekerder.
Na veel oefeningen en inzichten door middel van familieopstellingen en observaties in de klas, kwam er inzicht en lucht.”

“De rust en de duidelijkheid die jij gaf tijdens onze afspraken waren heel fijn. Ook merkte ik dat je dit graag doet en mensen echt wil helpen in hun ontwikkeling als mens en professional.
Na coachingstraject heb ik regelmatig van jouw kennis en expertise mogen gebruikmaken. Ik kan ook nog steeds bij jou terecht met mijn vragen.”

“Dank je wel!
Ik ben zeer blij dat jij en jouw coachingsbedrijf op mijn pad zijn gekomen.”