Opstellingen

Een familie-opstelling

Met een familie-opstelling krijg je inzicht in de invloed die familiegebeurtenissen hebben (gehad) op bepaalde aspecten in jouw leven. Familie-opstellingen laten zien waar er blokkades zijn ontstaan die hebben gezorgd voor verstoorde relaties, en hoe dit invloed heeft gehad op jouw functioneren en zijn.

Jouw familie van herkomst heeft vaak veel meer invloed op je dan je denkt of dan je zou willen. Ingrijpende gebeurtenissen hebben generaties lang invloed, zonder dat we dit beseffen.

De inzichten die je krijgt zijn niet zozeer ‘rationele’ als wel ‘doorvoelde’ inzichten. Dit zorgt ervoor dat je nadien gemakkelijk kunt toepassen wat het inzicht je heeft gebracht. Het gebeurt min of meer vanzelf.  Ik hoor vaak mensen achteraf zeggen: ‘Ik had het eerst niet eens zo in de gaten, maar ik merk dat ik sinds de opstelling…….  (veel meer rust in mijn hoofd heb,  veel minder ruzies heb met mijn vriend, mij niet meer zo erger aan…, niet meer bang ben voor…, zelfverzekerder ben, weer goed slaap, mijn eetlust terug is, etc.)

Hoe gaat het in z’n werk?

Hoewel het woord anders doet vermoeden, doe je een familie-opstelling vrijwel altijd zonder dat je eigen familieleden er bij zijn. Je werkt met een groep mensen die jouw familie niet kent.

De opsteller zal eerst samen met jou je vraag zo helder mogelijk maken.

Vervolgens mag jij mensen uitkiezen die jouw familieleden gaan representeren. Daarna ga je deze mensen een plaats geven in de ruimte.

Vervolgens mag je zelf gaan toekijken. De begeleider, de opsteller, gaat ‘aan het werk’. Hij of zij gaat vragen stellen aan de representanten en deze gaan vertellen wat ze ervaren. Gaandeweg de opstelling wordt duidelijk waar relaties moeizaam waren of zijn en wat er nodig is voor de vraagsteller om antwoord te krijgen op zijn of haar vraag.

Elke opstelling verloopt anders. Het is nooit te voorspellen wat een opstelling brengt, vrijwel altijd is het een verrassing wat er gebeurt.

 

 

 

Wanneer kun je een familie-opstelling doen?

In feite kun je over elke levensvraag een opstelling doen. Voorbeeldvragen kunnen zijn:

‘Waarom ben ik toch altijd zo onzeker als ik aan iets nieuws begin?’ 

‘Waarom word ik zo snel boos op mijn middelste kind?’ 

‘Wat moet ik doen om het probleem met mijn leidinggevende op te lossen?’

 

TARIEVEN

 

Als vraagsteller in de opstelling  met representanten betaal je €105,-. Representanten nemen gratis deel.
Vrijwillige bijdrage mag altijd.

Individueel consult van een uur kost €105,-

Voor een individueel consult van anderhalf uur reken ik €135,- Kom je samen, met je partner of als (stief- / pleeg)ouders van je kind, betaal je €180,-  voor een consult van 2 uur, waarin met beiden werk.
Waar? Dorpsstraat 26 in Doorn.
bij Instituut Sansoma.

Meer info over tarieven? Neem even contact met me op >>

 

 Ik ben gespecialiseerd in opstellingen rond de thema’s opvoeding, kind, gezin en onderwijs. Ook levensvragen, loopbaanvragen en relatievragen kan ik verhelderen door jouw vraag te onderzoeken m.b.v. familieopstellingen. 

R

Hoe kan ik beter omgaan met mijn drukke kind?

R

Waarom eet mijn kind niet? (of juist te veel)?

R

Ik heb het gevoel dat het nooit goed genoeg is, hoe kom ik daar vanaf?

R

Ik heb altijd ruzie met mijn broer over mijn ouders, ik zou dat graag anders willen

R

Waarom ben ik altijd zo moe, terwijl ik lichamelijk niets mankeer?

R

Hoe leer ik omgaan met mijn migraine?

R

Hoe krijg ik zicht op mijn groepsdynamiek?

R

Hoe kan ik beter omgaan met die collega die altijd in mijn allergie zit

Gebeurtenissen

Voor een familie-opstelling  is het handig als je iets weet van de ingrijpende gebeurtenissen die er zijn gebeurd, ook bij voorouders, bijvoorbeeld een oorlogsverleden, ongeboren kinderen of suïcide. Het is echter niet noodzakelijk.

Je kunt je voorbereiden op een familie-opstelling door vragen te gaan stellen aan je ouders, opa’s of oma’s, ooms en tantes of anderen die je familie goed hebben gekend.  Soms zijn de familieverhoudingen echter zodanig verstoord dat dat onmogelijk is. Dat belemmert een familie-opstelling niet. Het kan juist dan zeer heilzaam zijn om een familie opstelling te doen.

 

Waarom werk ik zo graag met opstellingen?

Het is de meest oordeelloze en liefdevolle werkwijze die ik ken. Het vertraagt en doorvoelt wat er werkelijk speelt op een diepere laag. Het gaat over het aannemen van dat wat er is om verder te komen in persoonlijke ontwikkeling en het leven in het hier en nu. Een opstelling is een momentopname en je weet nooit vooraf wat er uitkomt. Het is altijd een soort van ‘reis’. Nou, reizen doe ik graag, ook stap voor stap in het ‘wetende veld’!

De representanten zijn puur en spontaan en staan in dienst van het systemisch veld. Zij weten niets van degene die ze representeren, ze voelen alleen maar. Hierdoor worden zaken, patronen, emoties, blokkades, ontdekt die anders verborgen zouden blijven. De ‘naakte waarheid’ komt aan het licht, maar zonder dat mensen het bij zichzelf vasthouden.

Heb je ineens een vraag?

Nieuwsgierig geworden?  

Ik vind het altijd weer magisch hoe deze werkvorm plaats vindt. Rationeel is het niet te begrijpen. Energetisch wel! Waarachtig!

Rachel heeft grote liefde voor het opstellingenwerk. Ze begeleidt vanuit haar hart en is heel invoelend wat ze gebruikt tijdens een opstelling en de gesprekken die ze voert. Rachel heeft kennis van zaken en weet dit over te brengen. Onder haar warme begeleiding kun je veilig met je eigen thema’s aan de slag. Ze heeft een gedegen aanpak en gaat niet voor een quick fix. 

Met haar onderwijsachtergrond brengt ze kennis mee over opgroeien en opvoeden, waardoor ze in staat is verschillende thema’s in opstellingen te begeleiden, van de klassieke familieopstelling tot opstellingen met opvoedkundige thema’s. 

Bij Rachel ben je in goede handen, een aanrader voor iedereen die kennis wil maken met dit werk of verder wil werken aan eigen thema’s.

Maartje over coaching middels het opstellingenwerk