Opvoedopstellingen

Wat is een opvoedopstelling?

De Opvoedopstelling wordt ingezet in het huidige gezin met de opvoedvraag die nu actueel is voor de ouder(s).
Wat ons als ouders is overkomen, toen wij zelf kind waren, nemen we hoe dan ook, bewust of onbewust, mee in de relatie met onze kindere, ouderschap en de partnerrelatie.

De opvoedopstelling heeft als doel inzicht te geven en balans te brengen in de ouder(s) zelf, dat gedrag congruentie is zodat de ouder volledig en onbelast aanwezig kan zijn in het opvoeden. De ouder is gewoon zichzelf en is de opvoeder.

Werkwijze van de opvoedopstelling
In de Individuele opstelling worden de diverse familieleden, of thema’s, via matjes gerepresenteerd. Deze vloertegels zijn verschillend van formaat en kleur.
De ouder kiest zelf het matje, de vloertegel, uit. Dan begint meteen de opstelling. Er wordt met iedere ouder afzonderlijk gewerkt, want iedere ouder heeft een eigen gezin van herkomst met een eigen systemisch verleden.  Het kan waardevol zijn wanneer de ene ouder naar de opstelling van de andere ouder kijkt en zo de ander beter begrijpt.  Opvoeden en relatie kunnen namelijk hand in hand gaan. Er kan ook gekeken worden naar plek in het samengestelde gezin, het adoptiegezin of pleeggezin. Deze gezinnen zijn complex en is inzicht in de plek die je hebt m.b.v. matjes helpend en helend.

Belangrijke waarden in mijn werk en mijn leven zijn:

  • Speelsheid en enthousiasme
  • Vrijheid en integriteit
  • Kwaliteit, verwondering en vooral verbinding!

Tarieven
Een individueel consult van anderhalf uur kost € 145,-
Kom je als ouders samen betaal je € 225,- (duur: 2 tot 2,5 uur)
Dit consult duurt langer omdat ik beide familielijnen, van vader en van moeder, het systemisch onderzoek doe met een opstelling. Een consult van 3 uur is €275,-,

Waar? Snelliuspad 23B, Amersfoort
mail@rachelnaron.nl

In een opvoedopstelling, ook wel gezinopstelling genoemd, kijk ik samen met jou als ouder(s)/opvoeder(s) naar de onderstroom in het gezin. Het gedrag is wat je ziet aan de bovenkant of buitenkant. Dat wat er op een diepere laag van invloed is zie je in een opstelling. De ouder zegt dan bijvoorbeeld: “Nu klopt het, dit is waar”, ” Dit geeft inzicht” “Nu kan ik weer verder met mijn leven”. De vraag van de ouder geeft focus.

Een gericht vraaggesprek met de ouder gaat vooraf aan de opstelling. In dit gesprek wordt duidelijk wat de kern van de vraag is en waarom het nu zo urgent is.

Een opvoedopstelling brengt nieuwe inzichten en biedt het ‘beweging’ in vastgezette overtuigingen.

Via de ouder wordt voor het kind gewerkt.
Het werken aan opvoedvragen is de taak van de ouders. het gedrag van het kind is vaak een gevolg.

De opvoedopstelling is een cadeau voor ouder(s) en kind(eren).

bron: M. Langmeijer, individuele opvoedopstellingen (2013).
Rachel Naron TryAnglecoaching is aangesloten bij het SION. Stichting Individuele opvoedopstellingen Nederland.   https://opvoedopstellingen.nl 

Mijn gevoel voor humor, relativeringsvermogen en mijn eerlijkheid helpen me in mijn werk. “Ik wind er geen doekjes om, ik ga voor kwaliteit en professionaliteit met tact en geduld.”

Anne zegt over mij het volgende:

” Jij hebt mij erg geholpen in mijn eerste jaar als leerkracht.
Ik kwam in een situatie waarbij ik mij letterlijk en figuurlijk tegen de muur gezet voelde.
Wij zijn toen een traject gestart om mij weer sterker te gaan voelen en vooral zekerder.
Na veel oefeningen en inzichten door middel van familieopstellingen en observaties in de klas, kwam er inzicht en lucht.”

“De rust en de duidelijkheid die jij gaf tijdens onze afspraken waren heel fijn. Ook merkte ik dat je dit graag doet en mensen echt wil helpen in hun ontwikkeling als mens en professional.
Na coachingstraject heb ik regelmatig van jouw kennis en expertise mogen gebruikmaken. Ik kan ook nog steeds bij jou terecht met mijn vragen.”

“Dank je wel!
Ik ben zeer blij dat jij en jouw coachingsbedrijf op mijn pad zijn gekomen.”